Verdwijning Smits Alvarez houdt mogelijk verband met lekken functioneringsverslag burgemeester Amersfoort

Zojuist verschenen er op twitter berichten over de mogelijke reden van de verdwijning van dhr. Ramon Smits Alvarez, kandidaat partijvoorzitter voor de PvdA. De recherche is bezig met een onderzoek naar het lekken van het functioneringsverslag van dhr. Bolsius eind december 2012.

Tekst van het krantenartikel naar aanleiding van kritiek van drie fractievoorzitters 

‘Bolsius is te weinig leider’

Aangifte raadsleden na uitlekken ‘functioneringsgesprek’

AMERSFOORT

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius (CDA) moet bij problemen rond grote dossiers meer leiderschap tonen en zichtbaarder zijn. Ook moet Bolsius beter luisteren, empathie tonen en niet meteen met een oplossing klaarstaan.

De vlag kan uit – Queens bepleit integer en transparant Amersfoort).

Digital Camera               exploitatievergunning met cafe doorgestreept en A bijgeschreven

Dat heeft een drietal fractievoorzitters namens de gemeenteraad laten weten tijdens een jaarlijks ‘functioneringsgesprek’, dat plaatsvond op 15 november. Het vertrouwelijke verslag van dit overleg is in handen van deze krant. De fractievoorzitters doen aangifte bij de politie wegens het lekken van deze informatie.

In het verslag wordt geconcludeerd dat Bolsius meer leiderschap moet tonen bij problemen rond grote dossiers. Die dossiers worden in het verslag niet bij naam genoemd, maar in de afgelopen twee jaar kreeg Bolsius twee keer te maken met een collegecrisis, met een miljoenenoverschrijding op het Eemhuis en met verdenking van fraude bij de Burger Partij Amersfoort. ( NB. Noot: Ook de Uriliftaffaire wordt genoemd in het AD, waarbij dhr. Lucas Bolsius niet daadkrachtig heeft opgetreden

Voor de fractievoorzitters is het niet duidelijk waarom hij de regie niet neemt als het nodig is. Ze erkennen dat het niet altijd even makkelijk is in Amersfoort, maar sluiten ook niet uit dat hij er moeite mee heeft. ,,Een voorzitter moet dat wel kunnen doen,” zo stellen zij.

De raadsleden concluderen in algemene zin dat Bolsius zich meer moet profileren als een dienstbare burgemeester die boven de partijen staat. Tijdens het jaargesprek hield Bolsius zijn eigen functioneren tegen het licht en gaven de fractievoorzitters aan wat hij beter, anders of helemaal niet meer moet doen.

Bolsius, die ruim twee jaar burgemeester is van de stad, moet niet alleen zijn gezag in de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders versterken, maar ook de brugfunctie tussen beide, aldus het verslag. De commissieleden vinden dat Bolsius een grote inhoudelijke betrokkenheid kent en de wil heeft om het goed te doen voor de stad. ,,Maar daarbij raakt hij snel op het terrein van anderen en verliest hij zijn rol als boven de partijen staande voorzitter,” zo stellen de leden onomwonden vast. ,,Daar moet hij mee stoppen.”

Ook moet hij beter omgaan met kritiek en zijn minder sterke punten erkennen. ,,Kom niet meteen met een oplossing en wees niet te vasthoudend,” luidt het advies. De raadsleden hebben er bij de burgemeester op aangedrongen een externe coach in de hand te nemen.

Onbevangen

De CDA’er heeft vOlgens de fractievoorzitters ook punten die hij moet koesteren. Zoals een goed oog voor communicatie en ‘zijn onbevangen optreden’. Dit geeft hem volgens de raadsleden veel charme en nabijheid tot anderen. Zijn inhoudelijke betrokkenheid zou hij op informele momenten moeten gebruiken; daar kan dit beter tot zijn recht komen dan tijdens de formele momenten.

De burgemeester wil inhoudelijk niet reageren, maar zegt dat hij is geschokt dat zijn jaargesprek op straat ligt. ,,Het gesprek tussen de raad en de burgemeester is voor mij een belangrijk moment. Het resultaat van dat gesprek moet zijn dat we elkaar beter begrijpen, dat we signalen over en weer met elkaar delen.”

Volgens PvdA’er Rob van Muilekom, één van de aanwezigen van het gesprek, is het hoogst kwalijk dat het verslag is gelekt. ,,Het was een goed en open gesprek op basis van vertrouwelijkheid. Ik wil graag weten wie er heeft gelekt. Daarom doen we aangifte bij de politie.”

[Author] DIANE HOEKSTRA

[Extra] >> p3

Lucas Bolsius: ‘Positie burgemeester is eenzaam’

AMERSFOORT

Lucas Bolsius bestempelt zijn burgemeesterspositie in Amersfoort als eenzaam. Dat zei hij tijdens zijn ‘functioneringsgesprek’ dat half november plaatsvond met een drietal fractievoorzitters.

Bolsius ervoer die eenzaamheid specifiek rond de aangifte tegen de Burger Partij Amersfoort (BPA). In maart 2011 deed Bolsius aangifte tegen de BPA wegens een vermoeden van fraude met fractiegelden. De aangifte werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd, omdat er geen bewijs voor te vinden was. Enkele fracties, waaronder de BPA, vonden achteraf dat Bolsius te snel besloot aangifte te doen.

De burgervader geeft ook aan zich de afgelopen twee jaar eenzaam te hebben gevoeld als voorzitter in ‘een college waarin veel speelde en dat geen team was’. Politiek leiderschap binnen het college en de coalitie ontbreekt, volgens Bolsius. ,,Als voorzitter van het college en de coalitie is het een zoektocht naar wat ik kan, wat ik mag en wat ik wil,” zo staat in het verslag.

Dubbelrol

Bolsius vindt ook dat de gemeenteraad te veel ‘op de man’ speelt. Dat gebeurde volgens hem toen het ging over zijn nevenfunctie bij ROC Midden-Nederland. Bolsius werd er door oppositiepartijen PvdA en de SP van beticht een dubbelrol te vervullen door zijn lidmaatschap van de raad van advies van het roc. Als collegelid was hij voorstander van een daklozenopvang in het Eemkwartier, terwijl ‘zijn’ roc daar fel tegen gekant was.

Stress

Bolsius zegt persoonlijk de nodige stress te hebben ervaren rond zijn ‘huisvestingsproblemen’. Hij kreeg zijn huis in Rotterdam, waar hij met zijn gezin woonde vóór de komst naar Amersfoort, niet verkocht. Deze zomer nam Bolsius zijn intrek in een woning aan de Robert Kochstraat in het Leusderkwartier. Daar had hij problemen met de schilder van zijn woning. Hij was daardoor minder ontspannen.

Bovendien heeft de opstelling van de fractievoorzitters over de vergoedingsregeling voor zijn woonlasten hem ‘geraakt’. Bolsius had hen gevraagd naar een extra pensionkostenvergoeding van twee maanden voor zijn dubbele woonlasten. Maar zijn verzoek werd door de fractievoorzitters afgewezen.

Bolsius vindt dat de gemeenteraad zich te weinig tijd en ruimte gunt voor gesprekken over echte vraagstukken. Hij noemt in dat verband het voorkomen van een zogenoemd Project X-feest. Dat ging goed stelt hij, maar hierover is geen gesprek met de raad geweest om verantwoording af te leggen.

Bolsius is van plan bij een nieuw college zich van meet af aan in te zetten voor teamvorming.

Plaats een reactie