Stad Amersfoort: uitspraak rechtbank wordt afgewacht

Uitspraak ‘pislift’ over twee weken
‘Afvalinzameling Windsteeg moet anders geregeld’
UTRECHT/AMERSFOORT – Kort Geding rechter Smit doet op 6 augustus uitspraak in de zaak rond het gebruik van de urilift – ‘pislift’ – op de Groenmarkt. De eigenaren van horeca-gelegenheid Queens hadden vrijdagmorgen een kort geding aangespannen om ervoor te zorgen dat de urilift voortaan onder de grond blijft en dat de afvalinzameling in de Windsteeg wordt aangepast. Zij zouden het liefst zien dat de afvalcontainers in de Windsteeg worden verplaatst naar de Papenhofstede.
 

door John Spijkerman

 

Eerder probeerden de eigenaars bij de bestuursrechter het weer in gebruik nemen van de urilift tegen te houden, maar deze verwees Bouwer en De Jong door naar de civiele rechtbank. De kwestie rond het verzinkbare urinoir op de Groenmarkt speelt al meer dan twee jaar. De gemeente gaf een horeca-exploitatievergunning en terrasvergunning aan Queens, maar bijna tegelijkertijd werd ook een vergunning afgegeven voor de plaatsing van een urilift midden op het terras van Queens. Over dat laatste waren de eigenaars van Queens nooit geïnformeerd, zeggen zij zelf. Zij voelen zich ernstig gedupeerd in hun bedrijfsvoering door de urilift die in weekenden ‘s nachts na 01.00 uur omhoog komt. Ook tijdens festivals is de urilift in gebruik. Het terras van Queens kan dan niet worden uitgezet.

De gemeente zet de urilift in als een middel tegen het wildplassen. Ook op het Lieve Vrouwekerkhof staat een urilift. Het is de bedoeling dat er ook nog een urilift wordt geplaatst op de Hof.

Van medio april tot medio juli is de urilift op de Groenmarkt buiten gebruik geweest. Een meerderheid in de gemeenteraad wilde dat er een andere plek voor zou worden gezocht. Maar volgens b en w is de plek midden op het terras van Queens de beste plek en is verplaatsing te kostbaar en zou de urilift mogelijk lange tijd niet kunnen worden gebruikt. De ‘pislift’ op de Groenmarkt werd op vrijdag 16 juli weer voor het eerst in gebruik genomen.

 

Volgens advocaat Wolbers van Queens wordt de horeca-onderneming ten opzichte van andere horeca-ondernemers op de Groenmarkt onrechtmatig in haar exploitatiemogelijkheden beperkt. Naast de urilift hebben de eigenaars van Queens ook last van de ‘gebrekkige wijze’ waarop de afvalinzameling in de Windsteeg door de gemeente zou zijn georganiseerd. Zes dagen per week wordt ‘s morgensvroeg het afval in de Windsteeg opgehaald. De afvalinzameling lijkt vooral bedoeld voor afleveren van bedrijfsafval voor horeca-ondernemers op De Hof, die het afval soms diep in de nacht in de containers stoppen. Dit zou volgens de advocaat leiden tot ‘onduldbare en onrechtmatige geur- en geluidsoverlast’ voor Queens, waartegen de gemeente niet optreedt. Queens wil dat de gemeente op korte termijn maatregelen treft om aan de niet ordentelijke afvalinzameling in de Windsteeg een einde te maken.

 

Namens de gemeente gaf advocaat P.M. van Oordt aan niet in te zien waarom er sprake zou zijn van een spoedeisend belang. De urilift was al meer dan twee jaar in gebruik en Queens had nooit eerder gerechtelijke stappen ondernomen. Ook voor de afvalinzameling in de Windsteeg gold dat deze situatie al veel langer bestond, maar dat Queens pas nu daar actie tegen ondernam.

Van Oordt betoogde dat in het voorjaar van 2007 is overlegd met ondernemers op de Groenmarkt over de plek waar de urilift zou moeten komen. Ook de vorige eigenaar van het pand waar Queens nu inzit, was daar volgens de gemeente van op de hoogte en zou dit aan Paula Bouwer en Lisette de Jong hebben verteld. Oud-eigenaar Pouw legde hierover een verklaring af bij de gemeente. Bouwer en De Jong ontkennen hierover ooit te zijn geïnformeerd door de oud-eigenaar. Bouwer heeft dinsdag aangifte gedaan tegen oud-eigenaar Pouw omdat hij een valse verklaring zou hebben afgegeven.

Volgens Van Oordt zijn alle vergunningen voor de urilift op de juiste wijze afgegeven en handelt de gemeente niet onrechtmatig door de urilift te gebruiken. Alle vergunningen die nodig waren voor de plaatsing van de urilift, zijn gepubliceerd in de gemeenteberichten. Daartegen is door Queens nooit bezwaar gemaakt. De geluidsoverlast waar Queens over klaagt, wordt volgens de gemeentelijke advocaat niet primair veroorzaakt door de urilift, maar hoort bij de uitgaansgelegenheden in het centrum van Amersfoort. Queens ligt aan één van de looproutes die het uitgaanspubliek gebruikt. Dat het op de Groenmarkt druk is op uitgaansavonden, is al jaren lang een gegeven.

 

Voor wat betreft de afvalopslag in de Windsteeg merkte Van Oordt op dat deze situatie al tientallen jaren bestaat. Vijftien ondernemers op De Hof dumpen hun afval hier. Queens had daarvan op de hoogte kunnen zijn. De advocaat van de gemeente gaf toe dat er ook illegaal afval gedumpt wordt, maar als dat geconstateerd wordt, treden de buitengewone opsporingambtenaren van de gemeente daartegen op.

De gemeente probeert de steeg schoon te houden en haalt zes keer per week het afval op. ,,Er is zeker geen sprake van Napolitaanse toestanden’’, vond Van Oordt. Bovendien wordt er gewerkt aan een ondergronds afvalsysteem op De Hof en is de verwachting dat dit in april 2011 operationeel kan zijn. Een verplaatsing van de containers naar de Papenhofstede, zoals de advocaat van Queens wilde, zag Van Oordt niet zitten, omdat dat veel te ver weg is voor de ondernemers op De Hof en omdat er op de Papenhofstede drie invalidenplaatsen liggen en drie nooduitgangen zijn.Paula Bouwer (links) en Lisette de Jong van horeca-gelegenheid Queens voeren strijd tegen een verzinkbaar urinoir op hun terras.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s