Plassen op je terras: wat voor gevolgen heeft de Urilift * voor ons?

De urilift - een openbaar toilet waar drie mannen tegelijkertijd en plein public kunnen plassen- is begin april 2008 geplaatst op ons terras. Net drie weken voordat onze zaak open zou gaan op Koninginnedag 2008. Deze urilift bezorgt veel geluidsoverlast voor ons bed&breakfast en de volgende ochtend moeten we ontbijtjes serveren op de plek waar uren ervoor mannen hebben staan plassen en roken

Wij hebben sinds de opening van ons bed&breakfast met lunch/stadscafe een urilift op ons terras, op de Groenmarkt in Amersfoort. Dit is een urinoir, eigenlijk bedacht om het wildplassen tegen te gaan. Naar ons idee wordt het wildplasprobleem veroorzaakt door grote vuilcontainers in de Windsteeg, waar overigens nog steeds veel wild geplast wordt. In plaats van dat probleem op te lossen, heeft de gemeente ondoordacht een urilift geplaatst op ons terras. Dit terwijl wij bezig waren met de verbouwing van ons pand. Zij hebben ons niet ingelicht, ondanks dat wij gewoon een terrasvergunning in aanvraag hadden al vanaf 18 juni 2007. Dit zorgt ervoor dat wij beperkt worden in onze terrastijden, er geluidsoverlast is van hangjongeren, en wij opgescheept zitten met het vuil de volgende ochtend.

Urilift Groenmarkt grote problemen

Wij moeten ons terras ruimen (en inkomsten missen) zodat op straat geplast kan worden!

We zijn lang in gesprek geweest met de gemeente over dit probleem, zij hebben hun fout wel toegegeven, maar weigeren deze te herstellen. Nu 2,5 jaar later bestaat het probleem nog steeds. Ondanks dat de gemeenteraad 2 maanden geleden met een meerderheid voor verplaatsing van de urilift heeft gestemd, heeft een groep ambtenaren besloten (na uitgebreid???? onderzoek) dat deze locatie toch echt de beste is, en hij per 15 juli weer in gebruik genomen zal worden. Hiermee wordt dus de gemeenteraad buiten spel gezet, en wij als ondernemers ook. Wij voelen ons in de maling genomen en nemen nu eindelijk de stap naar de rechter. Zo kan dit niet langer meer! Op deze site vind je informatie over ons probleem. Ook vind je foto’s en links naar websites en filmpjes. We hopen op uw steun.

De urilift promoot zich als “zelfreinigend” en “inventief”. Hierbij is door de gemeente in Amersfoort niet gekeken naar de omgeving van de urilift. Deze reinigt zichzelf namelijk niet. Dronken urinerende mannen missen nog weleens de pot, waardoor urineresten op het terras terecht komen, evenals overgeefsel. De urilift zelf is vaak bezaaid met sigarettenpeuken en bierflesjes, deze worden niet door het apparaat zelf opgeruimd. Het apparaat wordt 1 maal per maand (binnen onze terrrastijden!) schoongemaakt, dan is deze dus al 8 keer gebruikt, en elke keer komen de zelfde resten dus weer naar boven. Dit zorgt naar ons idee voor een ongezonde situatie. Ook is er geen mogelijkheid de handen te wassen. De urilift wordt nu voornamelijk gebruikt als toilet voor de mensen die in de rij staan bij vlakbij gelegen cafe’s, dus meer “gemak” dan dat het echt nood is. De mensen die eromheen hangen zorgen voor overlast bij onze hotelgasten. De vieze resten ruimen wij de volgende dag op. Er is NOOIT gekeken door de gemeente naar een goede oplossing voor dit probleem.

Dit apparaat is geïnstalleerd in het kader van “veilig uitgaan” in Amersfoort. Naar ons idee zorgt het juist voor onveilige situaties, zowel voor de volksgezondheid als voor de omgeving. In de periode dat de urilift in gebruik is, hebben er op straat in de omgeving van het apparaat al meerdere gewelddadige incidenten plaatsgevonden, zoals verkrachtingen en steekpartijen. Ook wordt er regelmatig terrasmeubilair gemolesteerd. Blijkbaar is het hard nodig dat er in deze omgeving s nachts politie surveilance uitgevoerd wordt. Deze zouden dan ook het wildplassen kunnen reguleren, door boetes uit te delen. Dit zou dan gelijk een begrotingstekort in de gemeente oplossen.

Waarom voorzien in een vieze gewoonte? We leven toch niet meer in de middeleeuwen? Voor dames en invaliden is er ook geen toilet beschikbaar buiten op die tijdstippen. Er zijn voldoende cafe’s met toiletten in de buurt. Het is niet noodzakelijk dat er een alternatief geboden wordt buiten, alleen voor mannen. Als uit onderzoek blijkt dat dit wel nodig is, lijkt het ons ook dat dat alternatief er ook voor vrouwen en invaliden moet zijn, de toiletten onder de kerk op de Hof zouden bijvoorbeeld een goede plek kunnen zijn. Of de fietsenstalling op de muurhuizen langere openingstijden geven, daar zijn ook toiletten gelegen. Hoe denk je dat het voor vrouwen is om hierlangs te moeten lopen? Drie mannen die tegelijkertijd met hun geslachtsdeel in de openlucht staan? Voor ons een erg onprettige situatie.

*) Disclaimer

Deze site is duidelijk een aanklacht tegen de Gemeente Amersfoort, vanwege het plaatsen van een urilift op het terras van een horecabedrijf. Deze site is niet bedoeld om Urilift BV in een slecht daglicht te zetten, echter heet het apparaat op ons terras een urilift, en kunnen wij het dus ook niet anders betitelen.

Advertenties

2 gedachtes over “Plassen op je terras: wat voor gevolgen heeft de Urilift * voor ons?

  1. Ik geef jullie helemaal gelijk! Wie bedenkt er nu als gemeente om zichzelf een vergunning te geven om midden op een terras een pislift te bouwen? :S En dat ze dan bovendien ook nog jaren aan onderzoek, moties en overleggen nodig hebben om in te zien dat ie misschien toch wel verplaatst zou moeten worden en dan uiteindelijk nog steeds niet over de brug komen! Echt bizar … ik wens jullie veel sterkte!

    • Het is moeilijk voor te stellen als burger dat je belangen totaal niet mee tellen. Je koopt een pand aan, met de toezegging om er een horecabedrijf met terras te voeren. Vervolgens wordt er gezegd dat er toch geen horecabedrijf gevestigd kan worden, sorry mevrouw. Na maanden blijkt het toch wel mogelijk. Je vergunningen worden vertraagd. Dat kan dus schijnbaar allemaal. Je cafe vergunning wordt doorgestreept, je hotel kan niet open. Er wordt continu gedreigd met sluiting of niet afgeven van de vergunningen. En dan heb je opeens, door de andere ondernemers geregeld, een urilift op je terras. Hetgeen je pas verteld wordt als de bezwaartermijn voorbij is. Dit heet dan zorgvuldig bestuur! Hier moet je vertrouwen in hebben als burger.
      Mocht je overwegen naar Amersfoort te komen om iets op te starten, dan zou ik zeggen, think two times! In het gemeentehuis worden er valse spelletjes gespeeld. Leugens toveren ze zo uit hun mouw en worden ook in een rechtszaal zelfs verteld. Dat we bijvoorbeeld zelf een vergunning hebben aangevraagd tot 22.00 uur! Heel logisch inderdaad.. En makkelijk te weerleggen. Binnenkort alles online in te zien! Ook de doorstreping in onze aanvraag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s