Eerste artikel in het AD september 2008 – wij protesteren tegen de lift op ons terras

Hotelier in clinch met gemeente om ‘pislift’
HOTELTERRASSENVERGUNNINGENTERRASVERGUNNINGPARASOLS 1063 0
Paula Bouwer en haar dochter Lisette de Jong krijgen hun splinternieuwe stadshotel Queens in Amersfoort maar niet van de grond. Als schuldige van de tegenslagen wijzen zij een verzinkbaar urinoir midden op hun terras aan, dat de gemeente daar in mei plaatste.

En ze zitten financieel nagenoeg aan de grond. Nadat ze vele tonnen heeft gestoken in de aanschaf en verbouwing van een mooi oud pand, wordt Bouwer naar eigen zeggen het werken onmogelijk gemaakt, omdat de gemeente Amersfoort een zogenoemde Urilift – pislift in de volksmond – heeft geplaatst op haar terras. Het is te zot voor woorden, vindt Bouwer.

‘Wat verwacht Amersfoort nu van ons?’ zegt de onderneemster in het Algemeen Dagblad. ‘Dat wij maaltijden en drankjes serveren rondom een paal, waar mannen tegenaan staan te pissen? Dat kán toch niet?’

Onhygiënisch
Op drukke vrijdag- en zaterdag- avonden verrijst het roestvrijstalen gevaarte tussen de terrasgasten en beginnen mannen hun blazen te ledigen tegen de paal. ‘Ik geneer me dood’, zegt De Jong. ‘Dit kun je toch niet aan je gasten verkopen? Nog afgezien van het feit dat het natuurlijk onverantwoord onhygiënisch is.’

Het al maanden slepende conflict escaleerde afgelopen vrijdag. Bouwer verhinderde rond 19.00 het opkomen van de Urilift door een parasol met een zware stenen voet op de pispaal te zetten. Drie uur lang werd er gepraat met politie en ambtenaren, maar Bouwer hield voet bij stuk, ook al moest ze de zaak er die avond voor sluiten.

Vergunningen
Probleem is dat Queens nog midden in de procedure zit voor de vergunningen. ‘De dag voordat Amersfoort mij de vergunningen zou geven, afgelopen mei, kwam de Urilift ter sprake, en sindsdien worden de vergunningen aangehouden’, aldus Brouwer.

De gemeente Amersfoort stelde toen een deal voor: ‘Ik zou alle vergunningen krijgen, als ik instem met een uitzonderingsstatus voor mijn terras. Dat zou dicht moeten om 22.00 uur, terwijl de rest door mag gaan tot 1.00 uur.’

Steun
De uitbaters van Queens gaan ‘natuurlijk niet’ akkoord met de voorgestelde ruil en hebben een jurist ingeschakeld. Ook krijgt het hotel steun van lokale partij BPA (Burger Partij Amersfoort).

‘De plek voor de Urilift is totaal verkeerd gekozen’, vindt BPA-fractievoorzitter Van Wegen. ‘Behalve dat hij midden op een terras staat, ligt het ding op een wandelroute waar in het weekend duizenden mensen langs komen.’ Hij vindt dan ook dat de lift verplaatst moet worden naar een plek minder in de doorloop.

De gemeente Amersfoort heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

door Demian van der Reijden 17 sep 2008 laatste update:19 apr

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s