Smeekbede aan de Burgemeester om hulp ivm uitblijven vergunningen

Onze vergunningen blijven nog steeds uit. We zijn ten einde raad. In april 2008 zijn we open gegaan – met een gedoogvergunning-. In januari 2008 zou onze terrasvergunning de volgende dag op de post gaan. We hadden deze in juni 2007 aangevraagd.

Na een – voor ons onduidelijke – vertraging in de uitvoering van de bestemmingswijziging verkregen wij deze in augustus 2007. Toen waren wij nog absoluut ons niet bewust van wat er zou volgen. We waren het pand aan het opknappen, zochten leuke spullen om ons pand gezellig en sfeervol te maken en Lisette had haar baan opgezegd om de verbouwing te begeleiden (oorspronkelijk omdat we toen al open wilden, maar vanwege de aankondiging van ambtenaar B. dat we niet op een omzetting hoefden te rekenen).

De terrasvergunning blijft uit nadat ik de ambtenaar gevraagd heb of hij op de hoogte was van de komst van de urilift op ons terras. Dit was hij niet en dat zie je ook in de eerste terrastekening. Wij beginnen te vermoeden dat ze onze vergunningen helemaal niet gaan verstrekken. Eind april 2008, een dag voor opening krijgen we een email dat we succes toegewenst worden. Maar dat we alleen op gedoogbasis open kunnen en we niet later dan tot 01.00 uur open kunnen.

Verbazing

We zijn hier erg verbaasd over want hier is nooit over gesproken. We hebben een vernieuwend horeca concept ingediend en deze is goedgekeurd. Waarom zouden wij als wij ons op volwassenen richten op een eerdere tijd moeten sluiten dan ondernemers die zich richten op jongeren?

Bovendien staat het ook niet in de vergunningaanvraag. Er is geen onderscheid op het formulier tussen A & B (we hebben zelfs op advies van de ambtenaar een ruimere openingstijd aangevraagd omdat hier ook ruimte voor was. We hebben ons concept hierop aangepast). 

We snappen er weinig van wat er aan de hand is, maar houden ons koest uit angst dat we straks alsnog geen vergunningen krijgen.

Zomer 2008

Juli 2008 sturen we een wanhoopsbrief naar het Stadhuis. We kunnen zo niet werken. We hebben de urilift op ons terras al vanaf 20.00 uur. We kunnen dus vrijdag- en zaterdagavond niet open (want urinerende mannen voor je voordeur en op je terras beperken je mogelijkheden). Collega ondernemer Quignon, die ook net gestart is o.a. met een discotheek, bedient de urilift. Naar eigen goeddunken, want er zijn geen regels. Als het druk is op het plein, dan zetten zij hem omhoog.

Nodeloos te zeggen, dat collega ondernemer Quignon nooit onze vrienden zijn geworden. Zij zaten ook in het Stichting Groenmarkt comite en de collega ondernemers wilden ons niet toelaten vanwege de urilift problematiek. Zij hadden besloten dat ons terras de beste plek was om wildplassen te bestrijden, volgens de Gemeente.

September 2008

Er zijn diverse festivals geweest. Amersfoort bestaat 750 jaar en het is een zonnig en druk jaar. Jazz Amersfoort, Smartlappenfestival, Dias Latinos zijn voorbij gegaan zonder dat wij ons terras konden voeren. Op elk moment kon de urilift verrijzen. Het was geen wildplasvoorziening, maar een additioneel – heel erg openbaar – toilet. We konden ons bedrijf niet uitoefenen. We mochten geen buitentap omdat we geen vergunning hadden en we mochten geen terras om dezelfde reden. 

Tijdens de Keistadfeesten komt de politie langs. De urilift moet omhoog, en wel meteen. Na smeken lukt het ons om er een uurtje bij te krijgen. Om 19.00 uur omhoog moet hij omhoog worden gezet terwijl wij ook gasten op ons terras hadden. Wij vinden dit niet redelijk en ook niet fijn voor onze terrasgasten. Het is niet leuk om mensen weg te sturen. Die begrijpen het ook niet.

Gegrepen door machteloosheid, zetten we er een parasolvoet op. De politie is woedend. De orde kan niet gehandhaafd worden.

Toevallig komt een man langs met twee kleine kinderen. Ik besluit te vragen of hij denkt dat zijn kinderen de aanblik van urinerende kinderen zou kunnen waarderen op dit moment. Hij dacht van niet. Het blijkt Hans van Wegen te zijn van de Burgerpartij.

Ondertussen krijg ik een enorme reprimande van de politie en dreigen zij, vanwege verstoring van de openbare orde, onze vergunningen niet te verstrekken. Wij kregen een aantekening in het dossier en werden gemaand ons koest te houden.

De Burger Partij stelt er vragen over en de pers raakt op de hoogte. We vragen aan de Gemeente waarom onze vergunningen uitblijven en stellen hen aansprakelijk voor de gevolgen hiervan. Op grond van de wet moet er binnen 12 weken vergunningen verstrekt zijn. Er is ons niet aangegegeven waarom wij geen vergunningen krijgen.

Het blijkt moeilijk een urilift met een terras te combineren. Na een hoorzitting in november (waarbij er geen wethouder bereid is om deze te leiden), volgt er een hoorzitting in december, onder leiding van wethouder Hekman.

In september 2008 krijgen we onze terrasvergunning. Met beperkte tijden. Niet kloppende maten en zonder urilift erin getekend. Wij geven aan dat wij er ook geen urilift inwillen en dringen aan op een verplaatsing.

De hoorzitting van december 2008 verloopt merkwaardig.  Degene die verantwoordelijk is voor het uitblijven van de vergunningen is als enige overige vertegenwoordiger van de Gemeente aanwezig. Wij stellen de vraag waarom onze vergunningen uitblijven.

Wij kunnen niet open als hotel en dit kost ons veel omzet. Ook ons terras functioneert niet optimaal en wij kunnen ook geen buitentaps buiten zetten. We hebben oorlog met de buurman die meent dat ons ‘terras’ gedoogd is en dus dat hij uitmaakt waar hij zijn terras neer zet. Hij gooit onze tafels omver, gooit de glazen eraf, gooit stoelen om en bezet ons terras. Hij verklaart ons de  ‘oorlog’.

Zie ook de video met Melda Mujde in een rode bloes (aan het einde).

Doorstreping aanvraag cafe

Wij vragen waarom onze cafe aanvraag doorgestreept is, en of hij zich realiseert hoeveel consequenties dit voor ons heeft. Hij geeft aan dat hier nog niet uit is. Wij vragen aan dhr. Hekman of dit wel onder integer handelen valt en of hij dit wil aankaarten. We horen hier nooit meer iets van. De vergunning valt, met excuses voor de vertraging,  in de bus eind december 2008. We zijn verrast dat erin staat dat de A en B situatie met ons besproken is tijdens de aanvraag. Onze exploitatievergunning is gewijzigd van een horecabestemming in een lunchroombestemming. 

We hebben beperktere openingstijden, kunnen geen muziekavonden organiseren en er wordt strict gehandhaafd op 01.00 uur. Staat er een tafeltje buiten na 01.00 uur, dan worden we met harde hand berispt.

15 september 2008 email aan de Burgemeester met smeekbede om hu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s